Hoe houd je je brein in topvorm?
Photo by Dwayne Paisley-Marshall
Minder focus, heeft meer effect!
Word je ook zo moe van reclames, waarin je opgeroepen wordt om “agile” te zijn, je organisatie moet “lean” zijn, je moet focus houden om te kunnen overleven in deze snel veranderende wereld, die word bedreigd door allerlei disruptieve processen?
Je moet haast wel een supermens zijn om met al deze uitdagingen om te kunnen gaan.
Hoe werkt het eigenlijk in ons brein?
Volgens de Amerikaanse onderzoeker Srini Pillay zorgt focus juist voor een tunnelvisie. Je hebt zoveel aandacht voor een ding, dat de rest niet meer belangrijk is. En om werkelijk je brein tot rust te brengen is een rustig plekje buiten opzoeken, dagdromen of werkelijk even wat anders doen de manier i.p.v scrollen op FB of je emails checken.
Onze hersenverbindingen waarmee we focussen richten zich vooral op concrete zaken en strategieën. Nu blijkt het zo te zijn dat bij minder focus er meer plaats is voor activiteit vanuit het onbewuste. Doordat ongeveer 95% of zelfs volgens andere onderzoekers 99% van onze mentale activiteit onbewust is, kun je wel nagaan hoe belangrijk dit is.
Dus een paar procent van onze mentale activiteit wordt bewust uitgevoerd. Je te lang focussen achter elkaar is dus geen gezonde bezigheid omdat het brein niet optimaal wordt gebruikt . Pillay benadrukt ook dat enkel ont-focussen ook niet goed is maar juist de combinatie van focus en ont-focus die het zo effectief maakt voor je creativiteit. Door nergens aan te denken is je brein in rust en in staat om nieuwe connecties aan te maken. Daarom is het bijvoorbeeld pas als je in rust onder de douche staat dat er plotseling nieuwe ideeën ontstaan.
Photo by Siam Choudhury
Bij een ontspannen brein worden herinneringen opgeslagen, andere herinneringen weer aan de oppervlakte gebracht en verbonden met wat er nu gaande is of kan gebeuren in de toekomst. Onbewust schijnen we ook 200.000 keer meer informatie te verwerken dan bewust. Dus tijdens rust en minder focus bouw je nieuwe energie op en neemt je creativiteit toe. Het ont-focussen zorgt ervoor dat je meer ontdekt en je opener wordt in je doen en laten. Het geeft je toegang tot diepere delen in jezelf wat je meer levenslustig en bewuster maakt.
Natuurlijk is focus ook op zijn tijd heel belangrijk en nodig! Maar vaak in drukke tijden van afleiding waarin je juist opzoek bent naar focus, focus en nog meer focus zorgt dat juist voor een mentale overload. Je balans is zoek en je bent je minder bewust van jezelf en anderen. En dan krijg je het effect dat je gedachten steeds afdwalen en waarin steeds meer piekeren en stress het logische gevolg is.
Photo by Mitchell Orr
Wat kan je hier aan doen?
In de Proef Het Moment workshops worden tools aangereikt om mee te werken en te ervaren. ‘ Je brein is als een puppy, die niet altijd strak aangelijnd dient te worden. Je moet ‘m ook laten rennen en de boel laten verkennen.
Het is ook voor mij zo herkenbaar om maar door te racen en jezelf even geen pauze te gunnen als je met iets bezig bent wat je af wilt krijgen.
Wanneer ik weer eens te lang achter de computer zit (Focus!) merk ik dat ik daarna moe ben en kost het me meer moeite om mijn brein te resetten. Gelukkig ben ik me daar steeds meer van bewust; het doet me goed om dan de natuur op te zoeken. Het doorbreken van patronen waaraan we blijven vasthouden in ons brein is lastig, het is nu eenmaal moeilijker om oude dingen af te leren dan nieuwe dingen te leren!
Photo by Antoine Beauvillain
Wil je ook van je denkverslaving af?
De verslaving en het gevoel van controle dat focussen geeft zal zich gegarandeerd verzetten tegen de verandering die je tot stand wilt brengen en hardnekkig doorgaan met waar je mee bezig bent of was.
Daag jezelf uit .. en kom in actie! Think less, Be More
Inspiratie bron: artikel Happinez van dr. Srini Pillay, boek Minder Focus, Meer Effect.