In het moment aanwezig zijn

by | 4 september 2018 | Mindfulness

In het moment aanwezig zijn, hoe doe ik dat?

De mindfulness kenners die dit minimaal 8 weken in de praktijk hebben geoefend weten hoe moeilijk het is om je dit eigen te maken.

Veel mensen zijn zich misschien nog niet bewust van hun automatische reacties en patronen. Het is wellicht een mooie uitdaging je hier bewust van te worden.

Dus hoe doen we dit?

Het is heel simpel…


‘Je hoeft niets te doen, alleen maar aanwezig te zijn en alles verloopt op een natuurlijke wijze’. 


Maar helaas… we maken het vaak moeilijker dan het is.

Ken je dat gevoel van het ervaren van gelukzaligheid, een verbinding met alles om je heen en van die momenten dat alles moeiteloos gaat?
Vaak ben je dan ook met je volle aandacht aanwezig in het moment of bij je huidige activiteit. Actie en bewustzijn vloeien samen en mentale processen of verhalen in je hoofd zijn ver te zoeken. Je bent immers in het hier en nu waar geen toekomst of verleden is. Al je aandacht is opgeëist in de activiteit die je nu onderneemt en dus waar je bent.

Wat betekent het om meer mindful te zijn?

In het kort is Mindfulness zonder oordeel bewust zijn van je huidige ervaring. De oorsprong van Mindfulness, wat al meer dan 2500 jaar oud is, is een meditatievorm waarbij opmerkzaamheid centraal staat. Het Engelse woord “present”, wat wij ook gebruiken om aan te geven dat we ‘aanwezig’ zijn betekent “het huidige moment”.

Het lastige van aanwezig zijn is dat het ook bewustzijn van pijn, frustratie, angst of ander ongemak kan geven. Doorgaans verzet men zich hiertegen. Dit verzet tegen ‘wat is’ en ontkenning van het nu, zorgt voor spanning, onrust en ontevredenheid.

Wanneer je mindful aanwezig bent, accepteer je wat er is en vooral dat je je er bewust van bent. Je leert op een nieuwe manier kijken met een nieuwsgierige houding.

De kunst van aanwezig zijn!

Een meditatief momentje is iets anders dan wanneer je in een moeiteloze flow verkeert.

Je kunt jezelf trainen om deze flow meer beschikbaar te maken. Door te kiezen voor meditatie, niet als vlucht voor de werkelijkheid, maar als actieve acceptatie van hoe jouw leven er nu uitziet, ontstaat de rust en ruimte om de flow te vinden. Bewust deze techniek toepassen en oefenen zal je helpen om verandering aan te brengen door eerst te accepteren wat er is.

Mindfulness is een geweldige methode om jezelf te trainen om het ‘hier-en-nu’ te accepteren. Je neemt waar wat er op dit moment ontstaat en gebeurt in jouw leven, zowel in je binnen- als buitenwereld.
Jij bent het leven zelf…

dus stop met zoeken en je bent er. Dat is de paradox van het leven.

Vanuit het standpunt van Brahman (God) is er geen tijd, alleen het oneindige nu.
‘Oh Brahman, raak je nooit moe van de wereld?’
Nee, want Brahman hoeft niets te herinneren en je wordt moe van de dingen die je je herinnert.
– Alan Watts –