Familieopstelling

Groepssessie Familieopstelling

Emilia Gansberg is een ervaren facilitator voor Familieopstellingen. Voor groepen van 4 tot 10 personen stelt Emilia een dagdeel of hele dag samen. Ook kan gebruik worden gemaakt van een sfeervolle trainingsruimte in de binnenstad van Haarlem. Voor informatie over de inhuurtarieven kunt u contact opnemen met Emilia.

Wat is een Familieopstelling?

Een veel voorkomend misverstand is dat een Familieopstelling als thema de relaties binnen de familie heeft zoals een specifiek probleem met bijvoorbeeld een moeder of broer. Vaak zijn de thema’s zelf echter meer te vinden in het huidige leven en het huidige gedrag. Men heeft bijvoorbeeld het contact met zichzelf, het lichaam of de mensen om hen heen verloren. Misschien loopt men steeds vast in een werksituatie. Of misschien wil men stappen maken in het leven maar op de een of andere manier lukt dat maar niet. Of blijft men zich maar zorgen maken over de toekomst. Alles met een gevoel van telkens vast te lopen, maar niet weten waarom.

Als de oorzaak niet weggenomen wordt dan blijft het probleem zich herhalen. Het ontstaan van dit soort thema’s vindt vaak hun oorsprong in de opvoeding en de geschiedenis van je familie. Zelfs generaties terug kunnen oorzaken worden gevonden. Vandaar de term Familieopstelling. Met een Familieopstelling ervaart men waar het probleem is ontstaan en kan men het bij de bron aanpakken. De enige manier om voor eens en voor altijd anders in het leven te staan.

Voor wie?

Voor personen die graag zelf een Familieopstelling organiseren en een groep van 4 tot 10 personen kunnen samenstellen. De dynamiek van Familieopstelling kan ook worden gebruikt als Organisatieopstelling.
De groep moet bestaan uit inbrengers en representanten. Deze rollen kunnen wisselen tijdens de sessie. De inbrengers willen een duidelijk thema behandelen over terugkerende patronen in contraproductief gedrag, telkens vastlopen, chronische gezondheidsklachten of weerstand in de werksfeer. De representanten figureren als de personen in de relatie of het specifieke thema.

Wat gebeurt er in een Familieopstelling?

Emilia start met het uitvragen van het thema bij de eerste inbrenger. Vervolgens stelt Emilia representanten in de ruimte op om het thema vorm te geven. Vaak wordt de inbrenger in eerste instantie ook door een representant vertegenwoordigd in de ruimte. De inbrenger kijkt als het ware naar zichzelf en wordt zo met zichzelf geconfronteerd op een zeer verhelderende manier. Voor de representanten is het een intense ervaring dat men zonder inspanning daadwerkelijk het gevoel ervaart dat bij de rol die is ingenomen hoort. Men komt allemaal diep in het gevoel. Zodra de inbrenger zelf zijn eigen rol weer overneemt ontstaan vaak heftige emoties die bevestigen waar de oorsprong van het thema ligt. Voor de andere deelnemers is dit meestal een spiegel die ook hun eigen thema’s raakt.

Doel en de effecten van de training

Het doel is inzichtelijk te krijgen wat de oorsprong is van ongewenste situaties die ontstaan zijn door het huidige gedrag. Van daaruit kan men werken aan de nu zichtbaar geworden belemmerende overtuigingen.

  • Men neemt weer de plek in het leven in waar men recht op heeft
  • Men neemt ook de plek in waar men in het leven hoort te staan
  • Het evenwicht tussen het geven en nemen in het leven wordt hersteld

Wil jij een Familieopstelling organiseren?

Neem contact op met Emilia en overleg de mogelijkheden. Ze kan je tips geven over de organisatie en alle informatie verschaffen die nodig is om je deelnemers te informeren.

Workshop Opstellingen Inschrijven